CTP verwelkomt nieuw paard: Thor
Het Centrum voor Therapeutisch Paardrijden vzw (CTP) verwelkomt een nieuwe bewoner: het vier jaar oude paard Thor. Met die versterking hopen de initiatiefnemers tegemoet te komen aan de exploderende vraag naar steeds meer aangepast paardrijden.
Het Centrum is gevestigd in de Landense deelgemeente Attenhoven, op een steenworp van Zuid-Limburg. Maar zowel de begeleiders als de ruiters-cliënten komen voor negentig procent uit de regio van het bronsgroen eikenhout. “Jaren geleden zijn we begonnen in Wilderen”, zegt Paul Vlayen, voorzitter van de vzw en opvoeder-bezieler, een Truienaar pur sang. “Tot we ons oog lieten vallen op een rustiger gebied in de Beemden in Attenhoven. Daar moesten we opkrassen omdat het natuurgebied was. Uiteindelijk zijn we toevallig terecht gekomen op de oude voetbalpleinen van Olympic Landen.”
Het Centrum is daar twaalf jaar later nog altijd gehuisvest. In de vroegere voetbalkantien zitten de duivenmelkers, in de kleedkamers van weleer het CTP. “We behelpen ons hier met de middelen waarover we beschikken”, geeft Paul Vlayen toe. “Nu ja, een luxe-huisvesting hoeft natuurlijk niet. Wij werken hier met drie vaste medewerkers en een tiental vrijwilligers. Vooral Limburgers. Mensen uit Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Gingelom bijvoorbeeld. En voorts ook acht lesgevers, instructeurs paardrijden vooral.”
Het CTP biedt een héél ruim pakket aan voor kinderen, jongeren, maar ook volwassenen met bijzondere ondersteuningsnoden. Zo wordt het therapeutisch paardrijden onderdeel van revalidatietherapie, van de behandeling van mensen met een niet-aangeboren hersenaandoening, AD(H)D, hechtingsproblemen, mensen met autisme spectrum stoornis, noem maar op.
“Een zestigtal mensen komen op eigen initiatief,” zegt Paul Vlayen. “Uit het Leuvense, uit Jodogne, maar vooral uit Haspengouw. Maar het gros, een tweehonderdtal, zijn jongeren die speciaal onderwijs volgen of personen actief in een zorgvoorziening of in behandeling. Zo komen hier bijvoorbeeld mensen over de vloer van de Bloesem, het Berchmanshuis, Aster, ’t Pashuis, de vzw Heem, maar ook van Pellenberg, UZ Leuven. Heel wat voorzieningen brengen hun eigen personeel mee. Dat wordt bij ons aangevuld met onder meer kinesitherapeuten, een orthopedagoog, een ergotherapeute, een kleuterleider, een opvoeder gespecialiseerd in hippotherapie. De ruiters zoals wij onze cliënten noemen, komen hier tot rust, kweken zelfvertrouwen, leggen sociale contacten, enz. De vraag is zo groot dat er een kind van twaalf jaar dat een hersentumor heeft helaas op de wachtlijst staat.”
Om aan die behoefte te voorzien, is er nu dus een negende paard binnengehaald: Thor. “We hebben dat in Westmalle op de kop kunnen tikken”, lacht Vlayen, “bij een kweker die een zorgboerderij als de onze gestopt is. Thor is een Noorse Fjord. Het is een rustig, betrouwbaar dier, zeker geen hevig sportpaard. Het voelt zich al thuis bij ons naast de Ierse Tinkerpaarden en de Oostenrijkse Haflingers.”